Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – Pénz, vásárlás, ételek – 2004
Az árak egyébként kicsit olcsóbbak az itthon megszokottnál. Az üzemanyagé például időszakonként akár 15-20 százalékkal is kevesebb lehet.
Boltok
A boltokban a magyarországihoz hasonló a választék élelmiszerekben, műszakicikkekben, ruhákban – persze, mindig az adott helynek és kategóriának megfelelő boltokkal összehasonlítva.
A kisebb településeken az itthoniakhoz hasonló vegyesboltokat találunk, amelyek az élelmiszerek mellett sokszor szerszámokat, műszaki cikkeket is árulnak. Többnyire gyümölcsöt, zöldséget is kínálnak, vagy a közelben önálló zöldségbolt van. Ne hagyjuk ki a piacokat se! A városokban nagyon bőséges a választék a délebbi vidékeken termő és a nálunk megszokott gyümölcsökből is. Sok a garázsboltokhoz hasonló apró üzlet. A boltok többnyire este 9-10 óráig nyitva tartanak, sűrűn látni vasárnap is nyitva lévő üzleteket.
Tömény alkoholt a muszlim területeken ne keressünk, de sör, bor általában itt is van a boltokban.
Ételek
Bosznia-Hercegovina konyhaművészetére nagy hatással volt a több mint 400 éves török uralom. A mai napig megmaradt sok török nemzeti étel a helyi különlegességekkel kiegészítve. Sok étel neve is török és boszniai szavak vegyítésével keletkezett, így például hadzsi-cseváp, sis-cseváb, szogan-dolma, pita (töltött, sós rétes fajta), baklava. A törökök saját fűszereiket is hoztak (fahéj, borsó, szegfűszeg). A magyar és a boszniai konyha közötti fontos különbség, hogy az utóbbira nem jellemző a rántás, és a fűszerezés sem annyira erős, mint amilyent mi megszoktunk.
A baloldali képen látható vacsorát Travnikban, a “Kék víz” étteremben fogyasztottuk el. A birkából készült rablóhús mellett rostonsült borjút, köretnek spenótos rétest és véreshurkához hasonló ízű rizses pogácsát kaptunk. Az ételeket Kiseljak-ásványvízzel, hercegovinai fehér, száraz Zilavka borral, vagy Horvátországban, Eszék környékén termelt vörös, száraz Kutjevo borral kísérhettük le.Az ételek íze leggyakrabban lágy, enyhe, mivel kedvelik a párolást, kevés vízben való főzést. A kevés fűszerrel, természetes levükben, sok-sok zöldséggel készített ételeknek jellegzetes aromája van. Természetesen Boszniában is nagy divat a parázson való sütés. Az utak melletti “autogrillek” előtt általában ott áll a lemezből készült tűzhely, amelyben egyszerre több birkát is nyársra lehet húzni. A jobb oldali képen látható berendezéssel a “Tito-híd” közelében találkoztunk. Különlegessége, hogy a hegyoldalból csordogáló patak víze forgatja a sütnivalót.
A szállodákban a kontinentális reggeli mellett terjed a “svédasztalos” választék. Szerencsére helyi specialitásokkal. Pároltgomba, egészben megsütött paprika kerül a kolbász, a virsli, a felvágottak mell. Kenyéren, különböző speciális formájú, írű péksüteményen nagyon finom a tejszínes-túros-vajas krém, a kajmak. A reggelihez is előszeretettel kínálnak kelt tésztából készített, sós ízű süteményeket, például a mi túróstáskánkhoz hasonlót – cukrozás nélkül. A boszniaiak mesteri a különböző sós pitáknak, réteseknek – túróval, húsokkal, gombával, spenóttal és más töltelékekkel.
Hasonlóan divatos – akárcsak a Balkán többi országában – a birkából készített, tésztában tálalt cevapcici. Uzsonára, vacsorára, s bármikor máskor kellemes lehet egy gyors étkezésnél, ha egy nagypohár aludtejből is kanalazunk, kortyolgatunk mellé. (jobbról)
Több olyan helyen is jártunk, ahol kimondottan a helyben termelt növényekből, a helyben élő állatokból kínáltak hagyományos ételeket. A baloldali képen látható ebédet a Hutovo Blato nemzeti park éttermében tették elénk. A helyi gazdag lehetőségeket a rántott békacomb, pisztráng, párolt spenót levél bizonította. A közeli tengerből tintahal is került a tányérra. Aperitifként helyi törköly pálinka, gyümölcsként szőlő és gránátalma egészítette ki a menüt.
A desszertek általában nagyon édesek, ímádják a cukorsziruppal, mézzel tocsogóssá tett tésztákat. Nagyon finomak, de csak óvatosan szabad habzsolni őket. Egyik kedvencünk volt a babanovaci sípálynál kapott párolt alma, amelynek a közepét mézes diómasszával töltötték, a tetejét tejszínnel, cukorsziruppal ízesítették. Persze a gasztronómiai globalizáció nemcsak a középkorban, a jelenben is erősen meghatározza az éttermek kínálatát. Az országra jellemező ételek mellett itt is ugyanúgy megtaláljuk a pizzát, a hamburgert, a gíroszt, a görögsalátát, a mexikói, vagy éppen francia ételeket, ahogy a Balatonnál.
Árak
Ami nagyon eltér a hazaitól, hogy a legolcsóbb kocsmákban és a drágább kávéházakban is többnyire ugyanazokkal az árakkal találkozhatunk.
Így a legtöbb helyen
kávé – espresso(szimpla!), bosnyák, török – 1 Km,
kapucsino 1,5 km
tea 0,5-1km km
szénsavas üdítő – 2 dl – 2-3 km
ásványvíz – 0,33 l – 2-3 km
ásványvíz – 1 l – 5-6 km
sör – hazai, Heineken, Tuborg,0,33 dl – 2-3 KM
bor – palackos, 0,7 l – 20-30 km
bor – “házi” folyó, 1 l – 15 km
bor – 2dl – 2-4 km
noname töményszeszek – 5 cl – 1,5-2 km
“házi pálinka” – alma, szilva, törköly – 1,5 km
márkás töményszeszek – 3 cl – 3-5 km
martini, cinzzano – 0,1 l – 5 kmnormál húsételek borjúból 8-12 km
bélszínből 15-20 kmköretek – riza, grasak(borsó), gljive(gomba), krompir salata – 2 km
saláták (étel mellé) 2 km
saláták önállóan 4-10 km
levesek 2-2,5 km
baklava, palacinke, torte és más desszertek 2-3 kmCevapcici mennyiségtől függően több féle ár
5 db egy fél lepénnyel (gyerek adag) 1,5 km
10 db fél lepénnyel (kisadag) 2,5 km
15 db egész lepénnyel 4 km
20 db egész lepénnyel (nagyadag) 5 km
Győrffy Árpád
Ráadás
Ide másoltam néhány fotót különböző ételekkel és árukkal a szarajevói Bazár szélén található Broadway étterem kínálatából
Begova_corba–Chicken_bey_soup | |
Bosanska_sablja–Bosnian_sword | Cevapcici-najbolji_u_gradu |
Dinstana_teletina_sa_povrcem | Klepe–Bosnian_meat_ravioli |
Lignje_sa_prilogom | Muckalica–Meat_vegetables_mix |
Pastrmka_sa_prilogom–Trout | Pileci_raznjici–Chicken_kebab |
Piletina_sa_bademom–Almond_chicken | Piletina_sa_rostilja_sa_prilogom- Piletina_sa_sisamom–Grilled_chicken |
Pohovana_piletina_sa_prilogom–Panned_chicken | Povrce_ispod_saca–Barbecque_vegetables |
Raznjici_sa_susamom–Veal_skewers | Sitni_cevab–Veal_meat_in_sauce |
Veseli_Bosanac–Happy_Bosnian | Palcinci–Pancakes |
Végül egy étlap, amelynek nemcsak nyelve, betűje is meglepő lehet (Banja Vrucica – Hotel Kardial)
A szerző írásai Az Útikalauzban
Győrffy Árpád: 300 kilométer bringával a Duna mellett – 1998
Győrffy Árpád: Barlang a sóhegy gyomrában – Parajd – 1997
Győrffy Árpád: Beregi kirándulás – 2004
Győrffy Árpád: Biciklivel Veszprém megyében és a Balatonnál
Győrffy Árpád: Borúton a Villány körül – 1997
Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – általános bemutatás – 2005
Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – Ferences kolostorok – 2004
Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – Pénz, vásárlás, ételek – 2004
Győrffy Árpád: Champagne, Párizs – Franciaország – 2001
Győrffy Árpád: Elzászban a Mikulás hozza a turistát – 1997
Győrffy Árpád: Felső-ausztriai sörtúra biciklivel – 2000
Győrffy Árpád: Helsinki, a tengerre épült főváros – Finnország – 2006
Győrffy Árpád: Horvátország- Montenegro-Bosznia – 2002
Győrffy Árpád: Két keréken a Fertő körül – 1996
Győrffy Árpád: Konstanz-Colmar-Amszterdam-Berlin – 2000
Győrffy Árpád: Linköping, Nyköping, Stockholm – Svédországi anziksz – 1993
Győrffy Árpád: Losonci kirándulás 2004
Győrffy Árpád: Madárlesen a Tisza-tónál – Tiszafüred, Poroszló, Örvény, Abádszalók – 2008
Győrffy Árpád: Magyar szőlőből készült a champagne – 2001
Győrffy Árpád: Magyarok Mariazellben – 1996
Győrffy Árpád: Medjugorje – a csodák városa – Bosznia-Hercegovina – 2004
Győrffy Árpád: Minket kidobtak – magyarsvábok közt Németországban – 1994
Győrffy Árpád: Mostar, Blagaj, Pocitelj, Radimlja, Hutovo Blato – Bosznia-Hercegovina – 2004
Győrffy Árpád: Nagy utazásunk északon – avagy rövid flört Skandináviával – 2001
Győrffy Árpád: Nantes, Angers – Nyugat-Loire – Franciaország – 2006
Győrffy Árpád: Nizza – karnevál – 2005
Győrffy Árpád: Pécs, a családias nagyváros – 2006
Győrffy Árpád: Pozsony, Brno, Telc, Ceske Budejovice, Karlovy Vary, Tabor, Prága – Csehország, Szlovákia – 1999
Győrffy Árpád: Prága – Sör mellet magyarul – Csehország – 1999
Győrffy Árpád: Rovaniemi – Kutyaszánnal a Mikulásnál – Finnország – 2006
Győrffy Árpád: Szarajevó – Bosznia-Hercegovina – 2004
Győrffy Árpád: Szarajevón át a Hvar-szigetre (Bosznia, Horvátország) – 2006
Győrffy Árpád: Szatmári kalandozások – 2004
Győrffy Árpád: Szekszárdi kirándulás – 2004
Győrffy Árpád: Tegeződve a természettel – Nockberge Nemzeti Park 1998
Győrffy Árpád: Tenger dzsesszel és roston sült báránnyal- 1999
Győrffy Árpád: Terepjáróval igen, lóval, biciklivel nem! – 2001
Győrffy Árpád: Tesanj, Jajce, Travnik, Banja Vrucica – Bosznia-Hercegovina – 2004
Győrffy Árpád: Tiborc mai panasza – 1998
Győrffy Árpád: Tíz nap a székelyeknél – 1997
Győrffy Árpád: Útlevéllel a kijelölt túraösvényeken – 2001
Győrffy Árpád: Web alapú levelezés idegenből -2004
A szerzőnek a következő címre küldhetsz levelet – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu