Borúton a Villány körül
(Győrffy Árpád -1997. február 11.)
Zöld csokor jelzi a borházak
ajtaja felett, hogy itthon van a gazda. Ha mellette még vörös-fehér szalagos
koszorút is lenget a szél, akkor a vendég biztos lehet abban, hogy mindkét
fajta bort megkóstolhatja a pincében.
Nem csinálnak semmivel sem többet, mint a Veszprém
megyei falvak lakói. Sőt azok külön-külön talán több erőt fordítanak a
rendezvényekre, kiadványokra. Egyszerűen csak arra jöttek rá, hogy közösen
hatékonyabb. Ehhez persze kell egy polgármester, Becker Leonóra, aki nem
elégszik meg az egyetértéssel, közös cselekvést is akar a térségben
Palkonya, a 370 lakosú egyutcás falu hivatalosan
még nem is része a borvidéknek, de itt a borút egyik vége. Jellegzetes
svábházak, a faluvégén - de még a településsel együtt az 53 présházból
álló védett pincesor. A német nyelvet még ma is legtöbben beszélik, a boltban
is két nyelven megy a kiszolgálás. A templomi kórus és a mise is kétnyelvű.
A turisták többsége a Harkányban fürdőző osztrákokból, németekből kerül
ki. De mostanában egyre több pécsi is enged a csábításnak. Ebben az is
közrejátszik, hogy a Széchenyi tér sarkán lévő bortékában mindig ott vannak
a villányi gazdák borai is.
A község különlegessége a múltszázad elején
épített dzsámira emlékeztető katolikus kerektemplom, ahol a református
istentiszteleteket is tartják. Itt a pályázaton nyert mikrobuszt arra használják,
amire kapták, a falugondnok háztól házig viszi vele iskolába, óvodába,
orvoshoz a gyerekeket és az öregeket. Ennek is köszönhető, hogy a fiatalok
itt építkeznek és egyre többen költöznek ide máshonnan. Hisz akkor sem
teher a gyerek elhelyezése, ha mindkét szülő dolgozni jár. Kilencven 18
év alatti gyerek van ma a faluban, tíz éve hat gyerek volt a faluban.
A évszázadokon át minden talpalatnyi helyet szőlő
borított, de a háború utáni kitelepítések után nem volt igazi gazdája a
tsz. A terület többsége elakácosodott. Hegyközséget sem alapíthattak, de
most remény van rá, hogy a Villány-siklósi Hegyközségi Tanács közbenjárására
mégis beveszik őket, mert itt van megfelelő terület és talaj a további
telepítésekre. Eredetileg fehérboros vidék volt, de ma már itt is a vörös
a meghatározó.
- Az emberek többsége 22 kilométerre lévő Pécsre
járt dolgozni. Elsőként őket rakták ki az utazási költségek miatt. Ma nincs
is más lehetőség mint a bor és az idegenforgalom - mondja Becker
Leonóra, tíz éve a faluba települt fiatalasszony, aki korábban fotósként
dolgozott a
A Villány-siklósi Borút Egyesület 1994-ben alakult
Becker Leonóra konyhájában öt polgármester segédletével. Jelenleg 75 tagja
van. A hét önkormányzaton kívül többségében magánvállalkozók, de vannak
civilszervezetek, intézmények.
Az egyesület egy alkalmazottja van tavaly óta.
A főmozgató persze ma is Becker Leonóra, aki továbbra is társadalmi munkában
végzi a munkáját.
- Ez nem egy turistairoda. Mi azért alakultunk,
hogy a térséget fejlesszük. Mivel a fejlesztés egyik lehetősége a borturizmus,
ezt is csinálnunk kell. közösségi marketinget folytatunk, tehát nem egyes
vállalkozókat, szolgáltatásokat, hanem az egész térséget népszerűsítjük.
Véleményem szerint a borút, a borturizmus az egyetlen dolog, amiben hinni
kell, ha a falu jövőjét tervezik. Tavaly 13 külföldi és belföldi kiállításon
vettünk részt. Az OIH-val és más hivatalos szervekkel ma még nincs olajozott
kapcsolatunk. A vállalkozóknak megmondtuk, hogy mi nem garantálunk
neki vendéget. Csak segítséget ígértünk ahhoz, hogy a szükséges ismereteket,
kapcsolatokat megszerezzék. Ha igazán profi módon akarnánk megszervezni
mindent, akkor egy valódi intézményre, nem egyetlen főállású személyre
lenne szükség.
Pünkösd vasárnapján nyitott pincék napja. 10-15
gazda kínálja egésznap a borát és beszélget a vendégekkel. A kóstoláshoz
fel kell mutatni a 300 forintba kerülő bérletet, egy képeslapot a községről.
A bérletek árából különböző műsorokat rendeznek a parkban. Táncosok, bábosok,
zene-bona, szalonnasütés. Egyre több a német vendég is. Az idén már autós
bortúra is kapcsolódik hozzá.
- Minden ősszel bordalfesztivált rendezünk. Korábban
csak Európából, de most már a világ minden tájáról jönnek kórusok a három
napos ünnepre. A fesztiválok idején mindenki megvan arról győződve, hogy
ez egy jó dolog, de a hétköznapokon nagyobb a bizonytalanság. Ebbe persze
az is belejátszik, hogy a bortermelés nem olcsó mulatság, hisz egy hektár
szőlő telepítése egymillió forintba kerül. Igazán csak azokban bízhatunk,
akik kicsiben most is csinálják. Ők mennyiségben és minőségben is fejleszthetnek,
ha a jó tapasztalatok alapján elszánják magukat erre.
Lassan döntenek az emberek. Inkább azt szeretik,
ha a száz forint a zsebükben van, nem fektetik be. De valaki mindig elkezdi,
és akkor a többiek is sorra elindulnak. Én türelmes vagyok. Nekünk azt
kell elérni, hogy a kereslet és a kínálat közel együtt alakuljon.
Sok homlokzaton a házszám mellett kis cserépből
készült házikó jelzi, hogy védelem alatt áll.
- Húsz ezer forintot adtunk a meszelésre azoknak,
aki beleegyeztek a védetté nyilvánításba. Nem tagadom, kicsit mézesmadzagnak
szántuk a pénzt, de az eredmény minket igazolt, hisz a költségvetésünk
ezrelékéből elértük, hogy megszépüljön a falu. Sőt azóta a többiek is jobban
ügyelnek a meszelésre, virágosításra - mondja Haraszti János képviselő,
a helyi vegyesbolt tulajdonosa.
A borútról
A borút Palkonyától Villánykövesden, Villányon,
Nagyharsányon, Kisharsányon, Nagytótfalun, Siklóson át kígyózik Máriagyüdig,
a katolikusok népszerű zarándokhelyéig. Harminc pince, három étterem illetve
csárda és 14 szálláshely tartozik hozzá hozzá, de folyamatosan nő a számuk.
A szálláshelyek egy kivételével rendelkeznek telefonnal.
A szállóvendégek szinte mindegyike külföldi,
így nem csoda, ha az árakat is előbb vissza kell számolni forintra. Mint
kiderült, 1500 forintba kerül egy éjszaka reggelivel. A kóstolást persze
külön számolják. A szállásadók tavaly november elején zárták a szezont.
- A borút úgy áll össze, hogy az egyik vállalkozó
eltartja, támogatja a másikat. Van aki termel, a másik palackoz vagy értékesít,
a harmadik vendéget fogad, szállást ad. Az összefogás másik haszna, hogy
így tudunk pályázni a különböző alapokra - mondja Becker Leonóra.
A Villányról általában a vörösbor jut az emberek
eszébe, a kékoportó, a kékfrankos, a merlot, a cabernet, pedig a borvidék
középső és nyugati lankáin inkább fehérborokat készítenek. A legelterjedtebb
az enyhén rezeda illatú, keserű mandulára emlékeztető ízű olaszrizling,
a testes hárslevelű, és honos a tájon a chardonnay, a tramini és a rajnai
rizling is. A megszokott borok mellett ismét divatossá vált a környéken
a könnyű rosé.
A borút két vége nemcsak a bor színében tér el
egymástól. A vörösborról ismert Villány környékén németül beszélnek, Siklós
környékén inkább horvátul. Villány környékén már 10-15 éve működnek magángazdaságok,
amíg Siklóson csak most kezdik felfedezni ennek a jelentőségét.
A pincék többségénél előre jelezni kell
a vendég érkezését. De sokan ma már rendszeresen nyitva tartanak, hogy
a pontos cél nélkül arajáró vendég is megtalálja őket
- Ha nem lesz minden megfelelő, nézzék el nekem
- szabadkozott - még csak most kezdem a vendégfogadást - szabadkozott
szállásadónk, a villányi polgármester Takács Gyula ott jártunkkor.
A gazdák között nagy a különbség. Van aki éppen
csak passzióból állt be az egyesületbe, inkább csak ivótársnak fogadja
a turistákat. De egyre többen vannak olyanok is, akik igazi üzletként csinálják.
A szállás reggelivel 1500 forint körül van, a
borkóstolás ára 500-2000 forint között változik. Ez függ a helytől, a borok
számától és a körítéstől. Sok helyen egy tál meleg ételt is adnak
- persze nem étlapról, hisz a Köjál feltételeit nem nagyon tudnák teljesíteni.
A Polgár család
Polgár Zoltán az ópapától kapta az első szőlőt,
az egyetlent, ami a téeszesítés után megmaradt. Ma 28 hektáron gazdálkodnak.
A majd 2 ezer hektoliteres saját termés mellett ugyanennyi bort készítenek
más szőlőjéből is. A gazda és felesége Katalin mindketten kertészmérnökök.
Nemcsak a szőlőhöz, a borhoz, de a vendéghez is értenek. Úgy el tudják
mondani, hogy mit érezhetünk meg egy-egy italban, hogy lassan már mi is
érezni kezdtük. Polgár Zoltánt nemcsak a turisták ismerik el, a Magyar
Borakadémia tagjai nagy többséggel neki adták az év borásza címet.
A különböző borok közé kenyérből és sajttal töltött
kifliből szelt katonákat adnak.
- Májustól októberig reggeltől estig nyitva tartjuk
a borházat, amit zöld csokor jelez, és fehér-vörös szalagos koszorú tudatjuk
azt is, hogy mindegyik féle borból tudunk adni. Itt már nem is a haszon
számít, hanem a tisztesség, hogy ne menjen el eredmény nélkül a vendég,
ha egyszer erre járt. Persze lehet, hogy éppen csak a takarítónő van itt,
aki nem annyira naprakész a borok jellemzőiről. De kínálni ő is tud, és
persze az árakat is meg tudja mondani - Mondja Polgárné Kaulics Katalin
Az egyik présházuk afféle múzeumként működik,
ahol a szőlőművelés eszközeivel ismerkedhetnek a vendégek. A kóstolásra
már a szomszédos présházban kerül sor, amelynek körbefutó padjának támlája
mögött elektromos fűtőtest van.
- A vendégek többsége még mindig német és osztrák,
de lassan a magyarok is felzárkóznak hozzájuk. Ugyanakkor egyre több holland,
francia és olasz is megfordul nálunk. A horvátokra ma még nem nagyon lehet
számítani, őket inkább csak a bevásárlás hozza a magyar boltokba. A legértékesebb
vendégek a spontán betérők. A buszos csoportok sokszor azt sem tudják,
hogy hol vannak. Csak a bor és az étel legyen meg. Az ilyenek nem
nagyon vásárolnak.
Az árbevétel kb. 30 százalékát hozza a vendégfogadás
alatti közvetlen értékesítés. Egy hidegtálas vacsorával, 12 féle borral
és sok-sok információval fűszerezett borkóstolás 20 márkába kerül. A 0,5
literes palackok ára 550-1200 forintig terjed, de van üveg 2 ezer forintért
is.
- A nyugati vendégek általában értenek a borhoz,
hisz náluk nem esett ki a kulturált borfogyasztásból 40 év. Amikor első
alkalommal kimentünk a Vörösmarty térre a borfesztiválra sokan még azt
kérdezték, hogy van-e "piros" borunk, vagy szódát adunk-e hozzá. Ma már
van aki évjáratot keres, vagy azt kérdezik, van-e barique-olt bor. Én bízom
benne, hogy hamar ledolgozzuk a lemaradást. Persze teszünk is érte,
hisz ott vagyunk minden fesztiválon, nagyon sok helyen tartunk előadásokat,
bemutatókat.
A Schuth pince
Schuth Vilmos szőlőbirtokos és a legrégibb borkereskedés
tulajdonosa, osztrák császári és magyar királyi szállító volt egykor a
cégtábla szerint. A pincelejáratnál ott áll az az installáció, amit 101
éve a milleneumi kiállításon használt az öreg Schuth.
A dédpapa először Bécsben kitanulta a kádármesterséget,
majd Villányban letelepedett. A szőlő és a pince egyre nőtt. A főág 5,5x70
méter, az összes hossz kb 300 méter. Az ötvenes években itt tanult teniszezni
a falu népe. Két testvér nemzeti I. osztályig vitte.
Schuth Ferenc viszi a gazdaságot, de csak úgy
másodállásban. Tavaly aranyérmes lett egyik bora az OMÉK-en
- Befalaztam a bejáratot, mert jött valaki Pécsről
a földhivatalból, hogy felmérné a pincét. Kérdi be lehet-e menni. Hát mondom
saját felelőségére. Akkor azt mondta, hogy inkább itt fenn töltsük ki a
papírokat.
A főcél a német export. Csak saját termésű
szőlőből készítenek bort, ami a 3 hektáros területen terem. Literenként
8 márkát kapnak érte - gyógyszerügynökök karácsonyra gyógyszerként
kínálják. Bátyja megalakította a Bor és Egészség Egyesületet, amely tudományos
tanácskozásokon is népszerűsíti a bort.
Bogdánék
A villányi pincesor bejáratánál áll a Bogdán
család étterme. Eredetileg lakóház volt, aminek ajtajában a feleség lángost
árult a Harkányból átruccanó németeknek. Aztán mikor egyre többen meleg
ételt is kerestek, akkor kiköltöztek a házból és éttermet csináltak belőle.
Most panziót építenek a szomszéd sarkon. Németül az egész család beszél,
de a fiuk angolul tanul, mert a horvát átutazók azt jobban értik.
- A vendég is százféle. Van aki busszal jön,
öntudatosan behajtja a kifizetett szolgáltatást, majd továbbáll. Sokan
a nyitott ajtó láttán tévednek be autós vagy gyalogos túrájukon. A szívélyes
fogadtatás, a jó borok után bőven vásárolnak - mondja a családfő.
Az étterem közelében áll a Villányi Bormúzeum
- a környék borászatának történetét mutatja be eszközökkel, képekkel és
persze borral.
Egymásra találtak a vállalkozók, az önkormányzati
vezetők a hegy és a történelem kínálta lehetőséggel. Tudomásulvették, hogy
nem egy-egy falut, rendezvényt vagy szolgáltatást kell eladni, hanem egy
teljes csomagot. Külön szerencse, hogy a harkányi fürdőzök néha másféle
programokra is vágynak.
A vállalkozóknak az éves bruttó árbevétel 1 ezreléke,
de minimum 5 ezer forint az éves tagdíj, az önkormányzatok lakosonként
25 forintot fizetnek. Persze az így befolyó 5-600 ezer forint kevés a működéshez,
ezért állandóan támogatókat kell keresni.
Az egyesület mintegy 24 milliós támogatást nyert
a nyugat-európai országok által indított PHARE programtól. Kamatmentes
kölcsönt tudtak biztosítani 40 vállalkozónak, (egy bank adta a tőkét, az
egyesület fizette a kamatot.) A vállalkozóknak a segítség fejébe azt is
ki kellett bírni, hogy szakemberektől és egymástól tanuljanak.
Kiadványt készítenek belőle, szakértőket alkalmaztak
a pécsi egyetem és a regionális akadémiai bizottság munkatársai közül a
minősítési rendszer kidolgozására, a marketing megtervezésére, szervezésére,
a tavaszra elkészítik a táblarendszert, amely világos és pontos eligazítást
ad az idegeneknek is. Ebből a pénzből szervezték a programokat is.
Borúti karta
Az egyesület katalógusába pontosan kidolgozott
minőségi követelmények, a borúti karta betartása alapján kerülhet be egy
vállalkozó. A követelményrendszer kiterjed a nyitvatartásra, a berendezésre,
a felszerelésre, a vendégfogadás feltételeire és más körülményekre.
A borúti karta többek között kimondja, hogy május
1. és október 1. között rendszeres nyitvatartást kell biztosítani, amelynek
rendjét ki kell függeszteni a borház bejáratánál. Meg kell határozni a
maximális fogadókapacitást, 50-100 méteres körzetben parkolási lehetőséget
kell biztosítani.
A fogadóhely közelében a meghatározott létszámnak
megfelelő mellékhelyiséget és kézmosót kell biztosítani. A helyszínen vagy
a közelben telefonhasználatot kell biztosítani. Meg kell határozni és a
vendég rendelkezésére kell bocsátani a vendégfogadás jellemzőit - szolgáltatások,
tarifák, nyelvhasználat.
Be kell kapcsolódni a borút információs rendszerébe.
A vendéglátónak felkészültnek kell lennie a helyi látnivalókról, más turisztikai
szolgáltatokról, gasztronómiai lehetőségekről, a vidék borkultúrájáról
szóló információkból.
A borúti vállalkozók csak minősített borokat
forgalmazhatnak. A kínált borok 80 százalékának helyi borvidéki terméknek
kell lennie. A kiállított és kínált borokról írásos tájékoztatóval és árlistával
kell rendelkezni. Saját termelésű borral nem rendelkező vendéglátók csak
palackos bort kínálhatnak. Folyó bort csak saját termésből lehet adni.
A borúti karta még azt is rögzíti, hogy a borokat
ideális hőmérsékleten és tökéletes tisztaságú talpas üvegpoharakban kell
kínálni.
Mivel nem is olyan könnyű boriváshoz való megfelelő
poharat venni, most azon gondolkodnak, hogy közösen legyártatnak egy nagyobb
sorozatot.
- Mi elkezdtünk valamit. Hogy mi lesz belőle,
az elsősorban azokon a vállalkozókon múlik, akik a saját bőrüket viszik
a vásárra. Az eredmény csak később derül ki - búcsúzott tőlünk Becker Leonóra
Győrffy Árpád
A
szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail:
szerkesztoutikalauz.hu
Tiéd az oldal, magadnak építed!
Ugrás
a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás
az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >>
Útitárskereső
- ha üres helyed van >>
©
BTSz Bt 1997-2007.
|